Z czego składa się prawdziwa włoska pizza?

Z czego składa się prawdziwa włoska pizza?

Jeśli sami uważamy pizzę za swoje ulubione danie, powinniśmy wiedzieć, jak smakuje ona w swojej standardowej i tradycyjnej wersji. A istnieje spore prawdopodobieństwo, że nigdy w życiu nie mieliśmy klasycznego włoskiego placka w ustach. Zazwyczaj korzystamy z usług tych restauracji, które znajdują się blisko naszych mieszkań czy pracy. W dogodnym dla nas momencie zamawiamy z nich zróżnicowane potrawy, mając nadzieję, że sprostają one naszym wysokim wymaganiom kulinarnym. Często jednak tak nie jest, a my musimy obejść się smakiem, gdyż prawdziwa włoska pizza dalej pozostaje jedynie w zasięgu naszych marzeń. Możemy jednak spokojnie odróżnić ją od tej typowej dla naszego kraju. Przekonajmy się sami, czym charakteryzują się tradycyjne włoskie placki. Dzięki temu będziemy w stanie sami ocenić jakość i przywiązanie do kultury włoskich restauracji, zauważając, czy rzeczywiście podają nam one prawdziwe włoskie dania.

Taka typowa włoska pizza w Gdyni (Karwiny z poprostubistro.pl) będzie niemalże rozpadać i rozpływać się w naszych ustach. Przegryzienie i przeżucie jej ciasta nie będzie dla nas w żadnym stopniu trudne. Spody włoskich placków są w końcu bardzo cienkie i chrupkie. Umieszczane na nich sosy nie przenikają do ich głębszych warstw, a trzymają się na ich powierzchni, dzięki czemu samo ciasto nie namaka i nie staje się nieapetyczną breją. We włoskiej pizzy zachwyci nas również smak jej sosu pomidorowego. Utworzony ze świeżych i najlepszych gatunkowo pomidorów, a także doprawiony oregano i bazylią odkryje przed nami zupełnie nowe smaki kulinarne. Taki placek musi być też odpowiednio obrobiony termicznie. Nigdy nie umieszcza się go w zwykłym piekarniku – prawdziwe włoskie restauracje zawsze posiadają swoje gigantyczne piece opalane drewnem. Jeżeli więc kiedykolwiek znajdziemy w sieci przepisy na pizzę włoską, pamiętajmy, że nawet jeśli będą one rzeczywiście świetne, utworzone z ich pomocą danie może nam nie wyjść, gdy zdecydujemy się je przygotować w piekarniku. Sposób przetwarzania pizzy ma ogromne znaczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *